ALPINE NOIR CHALET
GOVERNMENT CAMP, OREGON

Alpine, funk, gezellig - these words drove the design direction of this modern ski chalet. 

To emphasize the high ceilings and huge windows, a simple color palette of a custom black, white and whitewashed wood were incorporated, along with calculated hits of color and pattern. A reverse floor plan, with the kitchen and living room on the third floor, highlight the importance of the two spaces where the family spends most of their time together. Here, windows surround the space on all four sides providing ample natural light. A large, stoic fireplace is balanced with a not so basic Ikea sectional covered in a playful, funky, custom designed fabric based off of a 16th century Dutch painting. 

Function and durability reign supreme in the entrance and bedrooms, where rubber flooring was used for use with wet snow gear and bunks were installed for ultimate sleepover and mountain vibes. Through layered textures, a high contrast palette and unconventional design elements, this ski chalet is anything but ordinary. 

Interior Design: Casework
General Contractor: Ethan Beck Homes
Architect: Keystone Architecture
Photography: Mikola Accuardi
Press: Dwell, Sunset, Schoolhouse Best 9, Schoolhouse, Contemportist, Uncrate
On the Blog: Custom Floral Fabric, Big Dreams of a Small Chalet


Wallingford Master Suite and Nursery
Seattle, Washington

When Casework first met this 550 square foot attic space in a 1912 Seattle Craftsman home, it was dated and not functional. The homeowners wanted to transform their existing master bedroom and bathroom to include more practical closet and storage space as well as add a nursery. The renovation created a purposeful division of space for a growing family, including a cozy master with built-in bench storage, a spacious his and hers dressing room, open and bright master bath with brass and black details, and a nursery perfect for a growing child. Through clever built-ins and a minimal but effective color palette, Casework was able to turn this wasted attic space into a comfortable, inviting and purposeful sanctuary. 

Interior Design: Casework
General Contractor: Luke Thoreson Construction
Photography: Rafael Soldi
Press: Schoolhouse Best 9


MONTLAKE COLONIAL
SEATTLE, WASHINGTON

Open Bright Kitchen with Custom Island, Brass Details & Rejuvenation Pendants | Casework Interior Design | Portland, OR

When the homeowners first purchased the 1925 house, it was compartmentalized, outdated, and completely unfunctional for their growing family. Casework designed the owner's previous kitchen and family room and was brought in to lead up the creative direction for the project. Casework teamed up with architect Paul Crowther and brother sister team Ainslie Davis on the addition and remodel of the Colonial.

The existing kitchen and powder bath were demoed and walls expanded to create a new footprint for the home. This created a much larger, more open kitchen and breakfast nook with mudroom, pantry and more private half bath. In the spacious kitchen, a large walnut island perfectly compliments the homes existing oak floors without feeling too heavy. Paired with brass accents, Calcutta Carrera marble countertops, and clean white cabinets and tile, the kitchen feels bright and open - the perfect spot for a glass of wine with friends or dinner with the whole family. 

There was no official master prior to the renovations. The existing four bedrooms and one separate bathroom became two smaller bedrooms perfectly suited for the client’s two daughters, while the third became the true master complete with walk-in closet and master bath. There are future plans for a second story addition that would transform the current master into a guest suite and build out a master bedroom and bath complete with walk in shower and free standing tub.

Overall, a light, neutral palette was incorporated to draw attention to the existing colonial details of the home, like coved ceilings and leaded glass windows, that the homeowners fell in love with. Modern furnishings and art were mixed in to make this space an eclectic haven. 

Interior Design: Casework
General Contractor: Ainslie-Davis Construction
Architect: Paul Crowther Design
Photography: Haris Kenjar


SW PORTLAND RANCH
PORTLAND, OREGON

This 1950’s mid century ranch had good bones, but was not all that it could be - especially for a family of four. The entrance, bathrooms and mudroom lacked storage space and felt dark and dingy. 

The main bathroom was transformed back to its original charm with modern updates by moving the tub underneath the window, adding in a double vanity and a built-in laundry hamper and shelves. Casework used satin nickel hardware, handmade tile, and a custom oak vanity with finger pulls instead of hardware to create a neutral, clean bathroom that is still inviting and relaxing.

The entry reflects this natural warmth with a custom built-in bench and subtle marbled wallpaper. The combined laundry, mudroom and boy's bath feature an extremely durable watery blue cement tile and more custom oak built-in pieces. Overall, this renovation created a more functional space with a neutral but warm palette and minimalistic details. 

Interior Design: Casework
General Contractor: Raven Builders
Photography: George Barberis
Press: Rebecca Atwood
On the Blog: SW Ranch Master Bath Before & After


RANCHALOW DRESSING ROOM
PORTLAND, OREGON

The Ranchalow is a 1960s Ranch and Bungalow style home owned by Casey. Purchased in 2017, Casey has been redesigning and remodeling it room by room.

Interior Design: Casework
Photography: Nicole Mason


Alameda Tudor
Portland, Oregon

This kitchen overhaul created a bright functional space for the family to gather, prepare and share meals. Crisp white finishes amplify the abundant natural light, while walnut and brass accents lend depth, texture and a subtle glisten. A similar palette is pulled through to the powder bathroom with the addition of a watery blue backsplash and geometric floor tiles. In keeping with the rest of the home, the girls’ bath is also clean and bright. To echo the spirit of the two young sisters that share the space we incorporated a few playful, feminine elements.

Interior Design: Casework
Photography: Jenny Trygg
General Contractor: Raven Builders 
Architecture: Studio Coop
Custom Millwork: Maple Key LLC
Press: Schoolhouse
Powder Bath tile selected by Hether Dunn Design


Ladd's Addition
Portland, Oregon

A lot of homes built in the early 1900s in Portland have been remodeled beyond recognition. The trim has been painted, the floors replaced and the built-ins just didn't make it through years of wear and tear. That's not the case with this home in the Ladd's Addition neighborhood of Portland. Built in 1911, the dark trim remained unpainted, the fir floors still intact and the built-ins in the dining room were in almost perfect condition but the home was dark, empty and didn't function for the owners. 

Contrary to all my other thoughts in design to lighten a home, we embraced the dark. The trim and floors were sanded and refinished to their original state. In the entry, the walls were painted black. After multiple meetings and conversations with the client where nothing out there seemed quite right, I developed along with artist, Michael Paulus, a custom flower that fit the owner's personality and style down to the scale and exact color palette. This became the inspiration and guiding color scheme to create a glamorous but livable home that was neutral and rich in texture.

Interior Design: Casework
Photography: George Barberis
General Contractor: Hammer & Hand
Hand Painted Walls: Michael Paulus
Custom Mantel and Bathroom Cabinet: Brian Pietrowski
Press: Gray Magazine


Latona Kitchen
Seattle, Washington

Light is important in the Northwest. Winter days are short and taking advantage of the windows, high ceilings and skylights was key. Glossy white tile, carrara marble and stainless steel were brought in to lighten and modernize the kitchen. Butcher block counters and Douglas Fir floors were added to add warmth and balance the sheen. 

Interior Design: Casework
General Contractor: Luke Thoreson Construction
Photography: Lisa Warninger
Styling: Chelsea Fuss
Press: Design Sponge